Tervetuloa

Pieniä hetkiä elämän arjessa, ohi kiitäviä tuokioita, kiitollisuutta. Utuisia taikatuokioita kun tarina tarttuu sormiin. Ihmetystä luonnon helmassa linnunlaulun kaikuessa korviin. Ajatuksia, iloja unelmia ja suruja. Unien kiehtovaa maailmaa. ©Asta Gyldén-Lahtinen
sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Valkotakkinen tietää?

Olen saanut asiantuntevaa hyvää hoitoa  sairastuttuani nivelreumaan.
 Muutama lääkärissä
käyntikerta on kuitenkin nostattanut niskavilloja pystyyn.
Olenkin purkanut runoiksi, pahaa oloani ja harmistustani. Se helpottaa aina.
Laitan kauniin kuvan juhannusruusuista virkistämää  sapettavaa juttua.


DIAGNOOSIA

Kysyikö valkotakkinen kuinka olen voinut?
Olenko kipuillut?
Olenko valvonut?
Missä kipu on tuntunut`?
Olenko itkenyt, ollut toivoton?
Onko kipu ollut jäytävää,
voinko juosta pitkin käytävää?

Katsoo tietokoneen ruutua, 
verikokeiden tuloksia.
Sinähän voit hyvin, sanoo.
Inisen jotain vastaan, voinko!?
Painaa sormea, varvasta
joka aiheuttaa kipua karvasta.
 Nykii kyynärpäätä.
Kysyy voinko ennustaa säätä?
Ai! sattu se usko nyt vaan!

Ei voi sattua katsotaan,
sinuahan sattuu muka joka paikaan.
Kyllä tämä johtuu nyt jostain muusta.
Mistä? ihmettelen. 
Päästä,vai pahasta säästä?

Minullahan on reuma!
Eihän sinulla ole vielä nivelmuutoksiakaan.

Niitäkö tässä nyt odotellaankin?
Luulin että ne yritetään kaikin keinoin estää.

Kyllä sinun nyt vain täytyy kestää.
Vika on päässä, rivien välissä vilistää.
Epäilee jopa valhetta katalaa,
sekä kipukynnystä matalaa.

Tohtori sanoo, eihän tässä ole järkeä,
eihän sinua nyt noin voi särkeä.
Taidatkin kuulua sarjaan hullut,
vai olisiko kipu pullosta tullut?

Taidan olla pullonhenki,
tahdoton, väsynyt kipujen renki.

Kirjoitetaanpa jotain kipukynnystä nostavaa
laiskalle mielelle kostavaa.
Eihän tällainen kumma kipuilu nyt sovi
yhteiskunnan kukkaroon tulee iso lovi......


KEMIKAALI HUURUSSA

Kemikaali huurussa
katson maailmaa
Aika on lipeää,
pillerihumalaa
Yhä ottaa kipeää
tämä on kamalaa .

-Valokki-

15 kommenttia:

 1. Kylläpäs oli tuhma lääkäri! Tuon runon voisit hänelle lähettää!
  Olen monasti ihmetellyt, miksei lääkäri kuuntele potilasta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kun kaikki mitä potilas tuntee ei näy tietokoneen näytöllä. On minulla ollut aivan ihania lääkäreitä kuten hän joka minua nyt hoitaa. Mutta kyllä sitä jotenkin hölmistyy ja lamaantuu, puhuukin ihan omiaan, kun oikein rumasti kohdellaan.

   Poista
 2. No jo olikin lääkäri, hö!
  Mutta hienon runon siittä käynnistäsi kyllä teit, olen samaa mieltä, voisit lähettää tämän runosi sille lääkärille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lääkäreitä on monenlaisia, onnekseni minulla oli mahdollisuus valita toinen sairaanhoitopiiri jonka lääkäkäri hoitaa nyt reumaani. Harmi vain, että jonot ovat niin pitkät, ettei äkkiä huonontuneseen reumatilanteeseen saa nopeasti apua.

   Poista
 3. Kyllä vaan voi sattua sieltä ja täältä, vaikka mitään ei koneella näy. Minullekin terveyskeskuksen lääkäri sanoi, kun valitin niskaani monta kertaa, että kyllä tuon ikäisellä on jo niska kulunut, ei siitä tarvitse välittää. Kun menin yksityisesti magneettikuvaan, niin oli kaksi niin pahaa pullistumaa, että painoivat keskushermostoa. Lähetettiin neurokirurgille leikkausta varten, mutta hän mietti ja mietti ja kysyi, suostuisinko vielä vähän aikaa kokeilemaan, jos ne levolla ja sairaslomalla vähän vetäytyisivät. Leikkaus kun on vaativa. Sovittiin, että kokeillaan. Pääsin sairaseläkkeelle ja pärjään, vaikka vieläkin niska on kipeä ajoittain. Pärjään kuitenkin, kun tiedän tilanteen ja olen saanut siihen parantavaa energiaa. Eikö siskosi voisi nyt antaa sinulle, kun olitte siellä kurssilla? On varmaan antanutkin, onko se auttanut?
  On tärkeää löytää oikea lääkäri. Nivelien takia kesti pitkään, ennen kuin löysin oikean, mutta nyt nekin ovat paremmassa kunnossa.

  Runostasi tulee niin mieleen oma tilanteeni vuosia sitten. Kyllä potilaallakin pitäisi olla jotain sanottavaa.

  Oletko muuten kokeillut ruokavaliota. Minulla on keliakia, siksi olen jättänyt kotimaiset viljat, mutta niveliin auttoi eniten (ja tumavasta-aineet laskivat huimasti) kun jätin kaikki maitotuotteet pois, myös punaisen lihan, kahvin ja teen. Nyt juon vihreää, itse kerättyä teetä, se on tosi hyvää, kun siihen tottuu.
  Voimia sinulle :-)

  VastaaPoista
 4. Minultakin löydettiin selästä pullistuma mangneettikuvassa, sekä vasemmassa olkapäässä jäätynyt olkapää, joka on aika hankala. Nivelien turvotukset vaihtelevat suuresti, jos käy "huono" säkä turvotukset ovat juuri silloin vähäisiä kun olet vastaanotolla. Särky ei ole jättänyt hetkeksikään. Välillä on pahempi välillä siedettävä. Olen kokeillut ruokavaliota, syön myös gluteenitonta viljaa, tumavasta-aineet ovat pysyneet huiman korkeana. Mutta kipuihin ja turvotuksiin oli apua selvästi gluteenittomasta ruokvaliosta. Maitotuotteet ja punaisen lihan otin takaisin ruokavalioon, sekä kahvin jota rakastan. Juon vain kupin päivässä. Nyt tilanteeni on huonontunut, joten täytyy tiukentaa ruokavaliota. Olen myös antanut itselleni Reiki hoitoa. Harmi, että siskoni asuu niin kaukan ettemme voi antaa toisillemme hoitoa. Lepo ja stressitön elämä on kaikista tärkeintä. Jos väsyy ja rasittuu on heti ihan juntturassa.

  Onneksi sinun tilanteesi selvisi aikoinaan ja pääsit eläkkeelle. Vaikeidenkin oireiden kanssa oppii pärjäämään, kunhan saa elää rauhallista elämää voimavarojensa mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tumavasta-aineet olivat tuhansissa, mutta putosivat nollaan, kun jätin kaikki maitotuotteet, myös juuston. Kannattaa kokeilla. Kokeilu ei maksa mitään. Vastauksestasi päättelen, että oletkin kokeillut, mutta minulla tehosi vasta kun jätin myös juustot pois, kaikki maitotuotteet. Soija tuli tilalle.

   Reikiä voi antaa myös kaukona, niin teen itse jatkuvasti. Myös itselleen tietenkin. Oletko lukenut teosta: CAROLINE MYSS: HENGEN ANATOMIA, Seitsemän askelta henkiseen kasvuun ja terveyteen. Minulle se avasi monia portteja ja aloin ymmärtää...

   Poista
  2. Kyllä olen kokeillut jättää juuri noin kaikki pois ja käytin soijaa. Silloin oloni parani vähän, joten täytyy siirtyä takaisin samaan ruokavalioon. Sain myös rankan suonensisäisen reumalääkityksen myöhemmin, se vähän tasasi reuman etenemistä. Nyt oireet ovat pahentuneet. Tuo saamani lääke on hirmu kallis, eikä sen sivuvaikutuksia ole juuri vielä tutkittu. Pelkään vähän sitä lääkettä, oikeasti aika paljon.

   Olemme menossa Reiki2 kurssille, jossa saamme opit ja "viritykset" kaukohoitojen antamiseen. Sitten voimme lähettää toisillemme hoitoja mielin määrin :)

   Poista
  3. Ps. en ole lukenut kyseistä kirjaa. Etsinpä sen käsiini pikimmiten.

   Poista
 5. Hyvä kun puhkuit ulos, se huojentaa.
  Kipua ei saisi koskaan väheksyä, vaan uskoa Häntä joka sen kokee.

  Läheiselläni on vaikea reuma, mutta pysyy kipuilulta siedettävänä 6 viikon välein annettavalla remikadetiputushoidolla. Toki kivuliasta siltikin on.

  Sairaus, tahi sen vakavuus ei näy aina verikokeissa, silti voi olla hyvin sairas.
  Vakavuus kun tuli esille, niin terveyspalvelu muuttui kohdallani nopeaksi apua antavaksi myös kunnallisella puolella. Olen kiitollinen.
  Jos apua ei löydy terveyskeskus puolelta, suosittelen hakeutumista yksityiselle puolelle. Siellä kun itse maksaa saa perusteellisia tutkimuksia nopeasti.

  Voimaa ja jaksamista Sinule Valokki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhkuminen ja puhuminen runojen ja tarinoiden muodossa on pelastanut monelta pahalta ololta. Odottelen juuri pääsyä keskusairaalan reumalääkärille uudelleen, sekä hermorata ja lihas tutkimuksiin. Aikaa voi vain kulua monta kuukautta, ennenkuin pääsen tutkimuksiin ja vastaanotolle. Mutta uskon kyllä, että kaikki oireeni johtuvat reumasta kuten kuntoutuskeskuksen reumalaakärikin sanoi. Olen tilannut ajan yksityiselle puolelle, josta olen aiemmin saanut apua.

   Poista
  2. Yleensä lääkärit kysyvät missä kipu on ja miltä tuntuu ja jättävät oman mielipiteensä viisaasti sanomatta asiasta, josta eivät voi tietää mitään, koska vaiva ei ole heillä. Diagnoosi kuuluu kyllä lääkärille ja täytyy myöntää, että harvinaisen kummalliseen otukseen olet törmännyt.

   Kipuihin voi olla muitakin syitä kuin reuma, eli kulumat ja erilaiset virustartuntojen jälkitaudit, joten kannattaa tutkituttaa, josko syy löytyisi ja oikea apu tulisi vaikka sieltä. Reumahan kyllä oireilee paljonkin ennen kulumista jne kliinisesti havaittavaa oiretta. Tsemppiä Valokki! Toivon Sinulle asiallista ja empaattisempaa kohtelua seuraavalla kerralla.

   Poista
  3. Onneksi sairaanhoitajana ja pitkällä työkokemuksella osaan arvioida aina mistä voi olla kysymys kulloisessakin kipuilussa. Oman aktiivisuuden ansiosta reuman puhkeamisen aikoihin osasin vaatia oikeita tutkimuksia ja sain alkulääkityksen melko nopeasti. Harmi vain, että reumalla on tapana vastustaa lääkityksiä melko voimakkaasti ja jonkin ajan kuluttua ei lääkkeistä enää ole apua. Useat lääkkeet voisivat toimia hyvin, mutta ne eivät sovi minulle saan ilkeitä sivuvaikutuksia ja osalle olen allerginen. Olen aika hankala tapaus :) Minulla on myös ihan klassisia artroosi muutoksia kipu on hieman erilaista, lähinnä sormien ensimmäisissä kärkinivelissä, selkärangassa on pullistuma/muutos joka aiheuttaa kipua. Lisäksi minulla on osteoporoosi ja vasemman olkavarren jäätynyt olkapää ja oikean kiertäjäkalvosimen vanhan vamman jälkitila, sekä yersinia infektion jälkeen jäänyt reaktiivinen artriitti, että kyllä taudeissa löytyy hih heijaa! Päänuppikin on ollut kovilla, siitä ei kyllä kannata paljon puhua, jos haluaa asiallista hoitoa, muuten kuitataan hullun horinoiksi kaikki oireet. Tautinen tapus. Tästä kyseisestä lääkärissäkäynnistä on jo aikaa. Olen saanut apua kyllä sen jälkeen, mutta remissioon ei tautia ole saatu. Nyt näyttää jälleen siltä että on aktivoitumassa ja joka paikasta putkahtaa turvotusta. Osaan jo onneksi vaatia hoitoa, enkä suostu olemaan anteeks kiitos jos minua kohdellaan epäasiallisesti. Tuolloin kyllä menin ihan soikeaksi.

   Poista
  4. Ps. ja kiitos tsempistä sitä tarvitaan aina ;)

   Poista
 6. No olinpa pöhölö kun luettelin, enkä muistanut että olit nurse:)

  VastaaPoista