Tervetuloa

Pieniä hetkiä elämän arjessa, ohi kiitäviä tuokioita, kiitollisuutta. Utuisia taikatuokioita kun tarina tarttuu sormiin. Ihmetystä luonnon helmassa linnunlaulun kaikuessa korviin. Ajatuksia, iloja unelmia ja suruja. Unien kiehtovaa maailmaa. ©Asta Gyldén-Lahtinen
tiistai 14. elokuuta 2012

Unisieppari

Lupasin laittaa unisiepparista postauksen.
Suurin osa tuntee sen koriste-esineenä.
Unisiepparia on alunperin Ojiwba-intiaanien perinnettä.
Heimon naiset, äidit, sisaret ja iso-äidit valmistivat unisieppareita
heimon syntyville lapsille, suojelemaan pahoilta hengiltä ja pahoilta unilta. 
Kehään kudotaan punos joka muistuttaa hämähäkin verkkoa. 
Pahat unet tarttuvat verkkoon ja verkon keskellä olevasta
 pienestä reiästä pääsevät vain hyvät unet sisään. 
Verkossa oleva helmi kuvaa hämähäkkiä joka vartioi sitä.
Aamu-aurinko haihduttaa verkosta pahat unet.
 Unisiepparin koko on aikuisen kämmenen kokoinen.
Materiaali kehässä notkeaa puuta esim pajua.
Koristeena voi olla höyheniä, simpukoita, helmiä tms.
Tarinan unisiepparista on vapaasti suomentanut
 Sisareni Valoru ja tämä on siitä vain lyhennelmä.
Laitan näitäkin erilaisia, maahettarien blogiin, kun ehdin tehdä lisää.
  Markkinoilta jäi vain kaksi kappaletta jäljelle. 
Hyviä unia
-Valokki


21 kommenttia:

 1. Ihana tarina mukana ja kaunis sekä kiinnostava unisieppari. En ihmettele, että menivät kaupaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Siira, aion tehdä näitä monenmoisia kun katselen televisiota. Sillä en osaa vain istua ja tuijotella. Värejä voi olla monenlaisia. Itse pidän eniten luonnon väreistä ruskeista, metsän vihreistä jne.

   Poista
 2. No joh, mun on varmasti hankittava tuollainen unisieppari!Jos se poistaisi painajaiset ja antaisi minun nukkua kauniisti! auttaisikohan se?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhin lapsenlapseni 6v näki painajaisia ja pelkäsi nukahtamista. Kerroin hänelle unisiepparin tarinan ja lupasin tehdä ihan oman. Hän halusi lilan sävyisen koska se on hänen lempivärinsä. Unisieppari asetettin sängyn päätyyn ja niin lapsukainen nukkui sen jälkeen ilman painajaisia. :)

   Poista
 3. Kauniita unisieppareita.
  Olen luullut toisinpäin. että verkoon tarttuu hyvät unet ja ne valuvat sulkia pitkin takaisin nukkujan uniin, mutta pahat unet häipyvät reiästä pois ja haihtuvat. Ja paras taika saadaan, kun sieppari tehdään henkilökohtaisesti jollekin ja punotessa muistellaan siepparin saajaa ja punotaan onnea tuovia helmiä joukkkoon. Tarinoita riittä monenlaisia, pääasia että tuovat hyviä unia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kertomuksia unisiepparista on varmasti monenlaisia, varmaa on että Ojiwba-intiaanit käyttivät niitä ensimmäisenä. Sisarellani on varmasti linkki sivuille joista hän löysi nämä tekstit. Paras taika on nimenomaan kun sieppari tehdään henkilökohtaisesti. Kun en tiedä siepparin saajaa suoritan unisiepparin "vihkimis" seremonian, joka antaisi potkua unisiepparin taikaan. Unisiepparien myyminen tuntuu vähän pahalta. En haluaisi ajatella rahaa, siksi olemme laittaneetkin sieppareiden hinnaksi vain 10-12 euroa vaikka sen valmistamisessa kuluu aikaa useita tunteja, pääasia on että saan materiaalikulut kasaan.

   Itseläni oli karmaisevat kokemukset unisiepparista jonka ostin käytettynä huuto netistä. Sain ihan kaameat painajaiset, ne loppuivat kun hävitin unisiepparin. Nyt minulla on seinällä Valorun itse tekemä unisieppari juuri minulle, unet ovat makoisia ja melenkiintoisia.

   Poista
  2. Siitä on aikaa, kun sieppareista luin ja varmaan on eri tarinoita. En lainkaan epäile etteikö sinun sieppareillasi oli oikea taika, kun vihkimis seremoniankin teet :) Kauniita ne ovat ja varmaan moni enemänkin maksaisi, niistä on melkoinen työ. Sen tekee ken osaa ja taitaa ja sinä osaat.

   Kokemuksesi olikin melkoinen ja todiste taikavoimasta.

   Poista
  3. Oho! kommentoin vahingossa maahettarena :) ei kai se haittaa. Olin kirjautuneena tuonne maahettarien blogiin. Yritän laittaa sinne lisää korukuvaa ja muuta mukavaa.

   Poista
 4. Tuttu on unisieppari, mutta en ole aiemmin tiennyt sen tarinaa.
  Kaunis ja persoonallinen on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapset pitivät kovasti värikkäistä unisieppareista. Aikuiset ruskea ja vaaleasävyisistä.

   Poista
 5. Tarinaa unisiepparista löytyy useista eri lähteistä tässä yksi

  http://www.dream-catchers.org/

  Laitan juttua enemmän kun olen tokentunut työviikostani :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä, päivitän tietoni :) Näillä on hieno tarina, joka soisi leviävän.

   Poista
  2. Ihastuin itse kovasti myös tuohon unisiepparin tarinaan.

   Poista
 6. Ihana on unisieppari, just minun värinenkin ! Minulla on jokin vihreä kausi meneillään. Maalasin mökillä huussin sisustan just tällä alkukesän koivun vihreällä :) Hämähäkinseittejä on tänä kesänä ollut poikkeuksellisen paljon. Olen harjaillut niitä pois mökkisaunan ja kasvihuoneen seiniltä...sekä hirsirakennukselta ..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Perhotar ;) Noita unisieppareita oli monen värisiä. Itse pidän maanläheisistä sävyistä. Hämähäkin seittejä on kaikki paikat täynnä, hämmästyin oikein mökillä kun heräsin utuisen yön jälkeen. Kaikki puiden oksat ja heinät olivat seittien peitossa.

   Poista
 7. Unisieppari on hienoa intiaaniperinnettä, unohtui keräillä siipiä, joita näin koska ajattelin tehdä yhden itsekin, toisaalta kiinnostaisi tietää millaista hintaa pidätte näillä? Tuo verkon kutominenhan käy minulta oikein hyvin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unisieppareiden tekeminen on hauskaa, aikaa siinä menee kyllä monta tuntia. Hinta meillä oli 10-12 euroa, kämmenen kokoisista unisieppareista isompien halkaisia on 12 cm pienet noin 10 cm. En haluais ottaa lainkaan rahaa niistä, en haluaisi rahastaa intiaanien unisieppari perinteellä. Tarvikkeiden hinnan ja muutama ropo päälle, jotta voin tehdä uusia.

   Poista
 8. Hei Valokki ! Käväise noutamassa blogistani tunnustus !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Perhotar käyn kipaisemassa heti katsomaan.

   Poista
 9. Onko noissa sieppareissa siepparihämäkäkkejäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla, olen väsännyt noita siepareita urakalla. Nyt tuntuu, että ajatukset, runot ja kirjoitukset ovat hävinneet. Pää tuntuu ihan tyhjältä. Siepparihämähäkkien syytä tietenkin, nythän se selvisi :)

   Poista